Haal meer uit de schoolbibliotheek

Een goede schoolbibliotheek vergroot het leesplezier. Voor de schoolbibliotheek is dus een belangrijke rol weggelegd. Een volwaardige bibliotheek is haalbaar voor elke school. Maak een einde aan verouderde collecties en verstofte planken. Met onze hulp kan elke school beschikken over een actueel en divers boekenaanbod en goed geïnformeerde hulpouders. Wij geven je graag advies over het onderhoud en beheer van de schoolbibliotheek, het schrijven van een collectieplan of we kunnen je helpen bij het saneren van de collectie.

Collectie saneren & advies
Een schoolbibliotheek met een actuele en gevarieerde collectie, van strips tot informatie, van poëzie tot fantasy, bevordert het leesplezier. Onze deskundige medewerkers komen graag langs om de collectie te saneren. Om jullie verder op weg te helpen krijg je na het saneren een collectieadvies op maat. Hiermee kunnen jullie zelf verder met het leukste gedeelte: de aanschaf van nieuwe boeken! Afhankelijk van de omvang van de collectie komen we met twee of drie personen, gedurende één dagdeel (4 uur). Kosten: €40 per uur per persoon (excl. BTW).

Extra boeken met BoekToer
Met BoekToer haal je extra boeken in school, want meer keuze betekent meer leesplezier. Mogelijke collecties: eerste leesboekjes, Engelse boeken, boeken voor jongens, over dieren, techniek, menselijk lichaam of kunst. Kijk voor alle thema's in de BoekToer etalage. Jullie kunnen drie collecties lenen binnen het schoolabonnement. Deze collecties worden vanaf 2 maanden tot 1 jaar uitgeleend. 

Extra boeken met een groepspas 
Met een groepspas kan ieder kind een lekker leesboek of informatieboek lenen. De boeken worden uitgezocht door de leerkracht of een hulpouder en blijven op school. Met een groepspas kun je 40 boeken lenen. Scholen voor primair onderwijs hebben drie groepspassen binnen het schoolabonnement, voor iedere bouw één. Een extra groepspas kost €49,- per schooljaar (excl. BTW). Ook mogelijk: klassikaal ruilen. Maak een afspraak bij de Bibliotheek en je kunt samen met de leerlingen regelmatig boeken lenen en ruilen. 

Maak gebruik van SchoolWise
SchoolWise heeft alles wat nodig is om de moderne schoolbibliotheek goed te beheren. Het is een web-based uitleen- en catalogussysteem voor schoolbibliotheken. Het sluit direct aan bij het systeem dat Bibliotheek Waterland gebruikt en biedt een uitgebreide portal voor leerlingen en leerkrachten. Met de SchoolWise portal ontdekken leerlingen zelf leuke boeken, maar ook betrouwbare en relevante informatie voor spreekbeurten, werkstukken of projecten.

Training: Ouders wegwijs maken in de schoolbibliotheek
Ouders spelen een cruciale rol in schoolbibliotheken. Niet alleen leerkrachten, maar ook de ouders kunnen leerlingen enthousiast maken voor lezen en zo bijdragen aan het leesklimaat op school. Kennis van aantrekkelijke, actuele kinderboeken, leesmotivatie en van zoek- en kiesgedrag van leerlingen is van belang. In deze training, speciaal voor ouders die helpen in de schoolbibliotheek, komt dat allemaal aan bod. Meer informatie en aanmelden: klik hier.

Advies & informatie
Neem contact met ons op voor aanvragen, advies of meer informatie:
educatie@bibliotheekwaterland.nl / 0299 454073